Pierwsza wizyta obejmuje:
- Wywiad zdrowotny, podczas którego dietetyk pozna twój stan zdrowia. Zabierz ostatnie wyniki badań i zapisz jakie leki stosujesz;
- Wywiad żywieniowy, który określi sposób odżywiania i nawyki żywieniowe. Spisz swój jadłospis z dwóch dni-np. 7.00 śniadanie- kromki jasnego chleba z masłem, plaster szynki, mały pomidor oraz kubek herbaty z łyżeczką cukru itp.;
- Ustalenie indywidualnych wymagań dotyczących planowanej diety obejmujące plany żywieniowe tj. plan pory posiłków dostosowany do rozkładu dnia pacjenta, uwzględnienie preferowanych przez pacjenta produktów spożywczych;
- Pomiar składu ciała na certyfikowanym urządzeniu medycznym, które umożliwia ocenę zawartości beztłuszczowej masy siała w poszczególnych segmentach ciała jak również zawartość tkanki tłuszczowej, beztłuszczowej, wody wewnątrz i zewnątrz komórkowej w całym ciele; Pomiar masy ciała, BMI, WHR i PPM;
- Indywidualna interpretacja otrzymanych wyników w postaci przejrzystych wykresów.
Przed badaniem na analizatorze składu ciała nie należy:
- spożywać alkoholu przez 48 h;
- spożywać jakichkolwiek napojów czy pokarmów przez 3-4h;
Ważne jest żeby:
- 30 min przed badaniem opróżnić pęcherz,
- nie wykonywać badania u kobiet w tygodniu przed miesiączką.
Przeciwwskazania do badania:
- wiek poniżej 5-tego roku życia;
- ciąża;
- wszczepiony rozrusznik serca;
- endoproteza.
Badanie wykonuje się boso.
Czas trwania wizyty – przynajmniej 45 minut.
Kontrolna wizyta obejmuje:
- Pomiar masy i składu ciała;
- Ocenę samopoczucia;
- Pracę nad motywacją;
- Wyznaczenie kolejnego celu;
- Edukację żywieniową;
- Modyfikację jadłospisu.
Czas trwania wizyty – przynajmniej 30 minut.